Konut kredisinde vade 30 yıla çıkıyor
Konut kredisinde vade 30 yıla çıkıyor

Konut kredisinde vade 30 yıla çıkıyor!

Ev sahibi olmak isteyenler için çeşitli teşvikleri devreye sokan ekonomi yönetimi, banka kredisiyle ev almak isteyenlere bir müjde daha verdi: Konut kredisinde vade 30 yıla kadar çıkacak.

Banka kredisi kullanarak konut sahibi olacak olanlara ekonomi yönetiminden müjde var. 20 yıl olan vade 30 yıla çıkacak. Bu ile ilgili olarak bir açıklama Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan geldi. Sabah gazetesine konuşan Murat Çetinkaya, 30 yıl vadeli konut kredisi sağlamak için çalıştıklarını açıkladı. 2018’in rotasını toplumsal refah olarak belirleyen Başkan Çetinkaya, vatandaşların 30 yıl vadeli konut kredisi kullanabilmesi için ellerindeki tüm araçları kullanacakları mesajını verdi. Çetinkaya, Türkiye ekonomisinin çok güçlü ve dinamik olduğunu belirterek, “Yatırımlardaki ivme devam edecek. Toplumsal refaha katkı için kalıcı fiyat istikrarı sağlayacağız” dedi.

Enflasyonun yüksek, oynak olduğu bir ekonomide uzun vadeli yerel para cinsinden finansman araçları ve sermaye piyasaları yeterince gelişemeyeceğini anlatan Çetinkaya, bunun da hem yabancı para cinsi borçlanmayı teşvik edeceğini hem de finansman kalitesini düşüreceğini söyledi. Çetinkaya “Örneğin vatandaşımızın 10 yıl değil, 30 yıl vadeli konut kredisi olanağına kavuşabilmesi için fiyat istikrarının bir ön şart olduğunu vurgulamak önemli. Yerel para ile ticaretin artmasının ve Türk Lirası’nın küresel kullanımının daha da yaygınlaşmasının satın alma gücümüzün istikrara kavuşması ile arzu edilen noktaya gelebileceği söylenebilir” dedi.

Konut kredisinde vadelerin uzaması ödenen total faiz maliyetinin artmasına neden olmakla birlikte, aylık vadede daha düşük taksitler ödenmesini sağlayacağı için düşük gelir grupları için tercih edilen bir borçlanma modelidir. Konut kredisinde halen 20 yıl vadede borçlanma imkanı sağlayan bankalar mevcuttur. Konut kredili ev satın alma modelinde yasal açıdan yüzde 20 peşinat ödenmesi halinde kalan yüzde 80’lik kısım kredi kullanılan bankanın geçerli faiz oranları üzerinden, müşterinin talep ettiği vadeye göre taksitlendirilebilmektedir

En düşük faiz yüzde 1.18

Şubat ayı itibarıyla en düşük konut kredisi aylık yüzde T,18 faiz oranıyla Ziraat Bankası’nda. Buna göre Ziraat Bankası’ndan 10 yıl vadeyle 100.000 TL kredi çeken bir kişi ayda 1.562 TL taksit ödüyor. Toplam ödeme 187.440 TL’yi buluyor.

Vade yirmi yıla çıkarıldı

2016 da meydana gelen döviz dalgalanması ve girdi maliyetlerinin artması konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Konut alımını kolaylaştırmak üzere Cumhuriyet tarihimiz boyunca ilk kez 240 ay 20 yıl vadeli konut kredisi veren bankalar tarafından finansman imkanı sağlandı. Özellikle de Emlak Konut GYO’nun milli kampanyasında, kampanya süresince, vade 20 yıla çıkartıldı. Halen Garanti Bankası, Denizbank, Şeker Finans gibi kuruluşların 20 yıl vadeli konut kredisi ürünleri bulunmaktadır.

Kontrol Ediliyor

Kamu bankalarından yüzde 0,64 faizli konut kredisi!

Kamu bankaları konut, taşıt, sosyal hayat ve tatil kredisi paketleri açıkladı. Birinci el/sıfır veya ikinci …