2018’de Emlak Sektöründe Beklentiler

2017 yılı emlak sektörü açısından spekülatif bir yıl oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında inşaatlar yükselirken, emlak projeleri bir bir tamamlanmaya ve sıfır ev, depreme dayanıklı konut algısı da yükselmeye başladı. Bu yoğun arzın, nasıl bir taleple karşılanacağı ise merak konusuydu.

2017 yılında, başta İstanbul ve diğer büyük şehirler olmak üzere; evin konumu ve özellikleri; konut fiyatlarında artışlara neden olarak tüketici davranışlarına etki etti. Bu artışlar zaman zaman müdahale edilerek, dengelendi.

Tüketici davranışını etkileyen koşullar

2017 yılında yaklaşık 1 milyon 200.000 adet konut, alım-satıma konu olurken; 650 bin konutluk alım ihtiyacı da sürdü. 2018 yılının ilk çeyreğinde de durum bundan farklı değil. İnşaat sektörünü etkileyen dinamikler içinde; markalı konut projelerinin kampanyaları, bankaların iyi koşullu konut kredisi düzenlemeleri, özellikle ev satın almak üzere araştırma yapan kitleyi en çok etkileyen ve yönlendiren etmenler.

Bunun dışında, tüketici üzerinde etkili olan diğer koşullar ise, bölgesel olarak konutlardaki fiyat değişiklikleri. Örneğin, bu konuda birinciliği elinde tutan İstanbul’da metrekare fiyatı 4.200 TL. Bunun nedenleri içinde, 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kanal İstanbul projesi, Üsküdar – Çekmeköy metro hattı üzerindeki bölgelerin değerlenmesi ve yapımı tamamlanmış ve tamamlanmak üzere olan konut projelerinin etkisi büyük. Keza, ulaşım projeleri; İstanbul civarındaki Bursa, Sakarya ve Kocaeli illerinde de konut fiyatlarında artışa neden oluyor.

2018, emlak sektörünün en parlak yılı mı olacak?

Bu değerlendirmeler ışığında 2018, emlak sektörünün en parlak yılı olacak diyebiliriz. Arz ve talep dengesinin kurulduğu noktada, yukarıda da bahsettiğimiz konut kredisi faiz oranlarının %1’in altında tutulması gibi teşviklere eklenmesi düşünülen, KDV kolaylıkları da hem emlak sektörünün hem tüketicinin radarında. Örneğin Emlak Konut GYO, Sur Yapı  gibi büyük yatırımcıların, KDV yükünü tüketici üzerinden tamamen almak ile ilgili girişimleri sektörde ciddi rekabet ve iyileştirmeleri de beraberinde getiriyor. Keza, yabancı teşvikleri de, sektörde 2017 yılından bu yana,  özellikle Körfez Bölgesi yatırımcılarını Türkiye’ye çekiyor.

Yatırım amaçlı konut almanın zamanı

2018 yılı aynı zamanda yine, yatırım amaçlı konut satın alanların yılı olacak. Türkiye genelinde gerçekleşen mega altyapı projeleri, kentsel dönüşüm çalışmaları, kira garantili konut projeleri, hızlı amorti imkanı sağlayacağı için; yatırımlık konut satın alımlarının da yükseldiği bir yıl olacak. İstanbul için örnek verecek olursak, Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Kartal, Tuzla gibi bölgeler yatırımlık prim yapacak bölgeler olacak.

Yukarıda saydığımız tüm değerlendirmeler eşliğinde söyleyebiliriz ki; 2018, emlak sektörünün satış hedeflerini yakalandığı, en parlak yıl olacak.

Kontrol Ediliyor

Kamu bankalarından yüzde 0,64 faizli konut kredisi!

Kamu bankaları konut, taşıt, sosyal hayat ve tatil kredisi paketleri açıkladı. Birinci el/sıfır veya ikinci …