Girişimcinin Başarı Sırrı Nedir?

Girişimci doğulur mu,sonradan mı öğrenilir? Son zamanlarda bu soru önemini arttırmaya başladı. TOBB verileri; her yıl açılan firmaların %15’inin bir yıl içinde, %65’inin beş yıl içinde, %92’sinin ise on yıl içinde kapandığını veya el değiştirdiğini söylüyor. Bu veriler girişimcilerin bir yerde hata yaptığını anlatıyor. Bu durum şu soruyu gündeme getiriyor. Girişimcilik, doğuştan gelen bir yetenek miyoksa öğrenilebilir mi? Doğuştan gelen yetenek önemli olsada,başarı için eğitim almak daçok önemlidir. Ancak bu;emek ister, çaba ister ve azimle çalışmak gerekir.

Hiçbir başarı kolaylıkla gelmez. Tıpkı güzel bir sofranın önümüze gelene kadar aşçıların veya annelerin mutfakta saatlerce verdikleri bir emek sonucu gerçekleşmesi gibidir. “Zengin Baba Fakir Baba“ kitabının yazarı Robert Kiyosaki’nin şu sözü konuya açıklık getiriyor.«Herkesin girişimci olabileceğine gerçekten inanıyorum. Ancak, birçok insan buna sahip olmayı başarmak için yeterli zaman, enerji ve tutkuyu ortaya koymuyor.» Vurguladığı bu sözler ile Kiyosaki; dikkatleri motivasyona çekiyor.

En basit bir işe girebilmek için insanlar  22 yaşınakadar okullar bitiriyor, kendisinden sertifika, tecrübeve eğitimler isteniyor. İşe alım esnasında mülakatlar yapılıyor ve işe başlama ile beraber deneme süreleri kullanılıyor. Girişimcilik, bir yerde çalışmaktan çok daha kompleks bir iştir. Çünkü para, çalışan, müşteri ve tedarikçi gibi birçok parametreyi yönetmesi gerekiyor. Buna rağmen herhangi bir eğitim ve birikim şartı yok. Sonuç TOBB raporlarında çok net görünüyor.

Başarılı GirişimcininZaman, Enerji ve Tutku Ortaya KoymasıGerekiyor

Başarılı her girişimcinin uykusuz geceleri, yorgun ve yoğun çalışma günleri, hiç kaybetmedikleri tutkuları ve kendilerine yüksek motivasyon sağlayan hayalleri vardır. Başarmak isteyenler ortaya konulan bustandart ve şartlara sahip kişileri kendilerine rehber edinmeli ve gerekli çabayı ortaya koymalılar. Bunu sağlayabilmek için “İlham veren bir hedefleri” olması gerekir. Yol boyu karşılaşacağı sorunlar ile baş edebilmek için ilham veren hedef, motivasyonunu kaybetmemek ve yolda kalmamak için kendisine bu uzun yolda yakıt olacaktır.Ülkemizde girişimci çok, ama araştırmalar başarılı olanların az olduğunu gösteriyor. Bunun sebeplerinin iyi incelenmesi ve dikkat edilmesi elzemdir. Yoksa emek, vakit ve nakit kaybımızın önüne geçilmesi imkansızdır. İşe başlamadan karşılaşabileceği zorluklarla nasıl baş edeceğini mutlaka ama mutlaka öğrenmesi gerekir.

Hızla değişen şartlara ve artan rekabeteayak uyduramayanlardeğişimi yakalayamadıkları için çok şey kaybediyorlar. İşinidijitale taşıyanlaron yılda alacağı yolu, birkaç senede alabilir. Böylece vakit ve nakit kaybı önlendiğindengirişimcilik azmi zarar görmez vebaşarısızlık korkuları oluşmaz.Bilinçli girişimcilik yapılırsa enerji, para veya vakit boşa harcanmaz!

Girişimcilik düşünen gençler, azim ve kararlılıklarının yıkılmasına meydan vermemek için şunu düşünmelerinde fayda var.Kendi hayallerinin peşinde mi koşacaklar, başkalarının hayallerini gerçekleştirmek için mi  çalışacaklar? Bununkarar ve cevabını vermeleri lazım. Motivasyonlarında azalma gördüklerinde, bu soruyu kendilerine sormaları ve “ilham veren hedeflerine” kilitlenmeleri gerekiyor. Başarının bilgi, bilinç,azim ve kararlılıklarında saklı olduğunu unutmasınlar.

İlham Veren Hedefle Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalılar?

  1. Uykularını kaçıran,onları heyecenlandıran “Güçlü Hayalleri” olmalı.
  2. Hayallerine kavuşturacak“ İlham Veren Hedef”belirlemeliler.
  3. Hedefine nasıl varacağını öğrenmeliler.
  4. Hedeflerine ulaşmak için mantıklıplanlar yapmalılar.
  5. Erteleme çukuruna düşmeden harekete geçmeliler.
  6. Planlarının;
    -Yürüyüp yürümediğini görmeli
    -Eksiklerinin tamamlanması için yol boyunca kontroller yapmalı
    -Gerekli düzeltmeleri ihmal etmemeliler.
  7. Piyasanın nabzını devamlı kontrol etmeli, ürün veya hizmetlerini daima geliştirmeyi ihmal etmemeliler.
MEHMET ÇETİNBAŞ / Yönetici Koçu ve İşletme Danışmanı

Kontrol Ediliyor

BİR MAHALLENİN GELECEĞİNİ BELİRLEMEK

Bahçeşehir İstanbul’un dinamik semtlerinden biri. Mahalleler yaklaşan muhtarlık seçimleriyle yerel demokrasinin nabzını sürdürüyor. Bu seçim …